Reteta de paine in test

1 kg faina alba de grâu (indicat ar fi de tara), 400 ml apa, o lingurita de sare, 10 g. drojdie (dacii nu foloseau).

Se amesteca toata compozitia si se lasa la dospit. Se formeaza o lipie rotunda, care se unge cu ou ori cu rosii coapte sau suc de rosii.

Se înteapa cu furculita si se introduce sub testul încins. Dupa 15 minute se roteste (pentru a se coace bine peste tot), iar dupa alte 15 minute este gata. Se consuma mai ales cu brânza (la putina), sau cu pastrama de oaie facuta pe jar, vin rosu sau must …însa nu va puteti imagina ce gust are “goala”. Este considerata de mul?i ca fiind cea mai gustoasa…

Paine framantata cu turta

Se racaie faina lipida de pe capistearea sau lighianul in care s-a framantat anterior. Aceasta racaitura se amesteca cu malai, in cantitati inegale, mai mult malai decat faina racaita. Se pune apa si se amesteca pana se obtine un amestec omogen, dar solid (nu se pune apa in exces). Amestecul obtinut se imparte in cantitati aproximativ egale si se turtesc sub forma de o lipie avand un diametru de aproximativ 6-8 cm (cat gura de la o cana obisnuita). Lipiile formate se pun la uscat pe un tocator de lemn sau o tava, apoi se intorc dupa 1-2-3 zile pentru a se usca uniform.

Pentru a framanta aluatul se pune o turta la inmuiat cu apa calda timp de aproximativ 30 de minute. Compozitia obtinuta se amesteca cu faina framantandu-se cantitatea de aluat dorita. Se lasa timp de aproximativ 30 de minute pentru a creste apoi aluatul se pune in lighian sau in capistere pentru framantare. Se adauga apa + faina pentru a se obtine cantitatea dorita de coca. Se lasa la crescut inca aproximativ 30 de minute. Cantitatea de coca se imparte in bucati egale pentru numarul de paini dorite. Se ia o parte din coca si se intinde pentru a forma o lipie. Aceasta se lasa la crescut timp de 30-45 de minute (dupa caz). Se spoieste pe deasupra cu rosii sau ou si se inteapa usor cu furculita pe deasupra. Se baga sub testul incins apoi dupa 15 minute se ridica testu, se rasuceste painea la (180º) pentru a se coace uniform, si se mai lasa aproximativ 15 minute pentru a se coace.
Observatie: Timpul de coacere poate sa varieze in functie de cat de incins este testul !!!

X