Cum să construiești o vatră pentru a găti la țest
Cum să construiești o vatră pentru a găti la țest
În procesul de gătire a unei pâini la țest, sau a altor preparate, țestul joacă de departe rolul principal. Cu toate acestea, vei avea nevoie și de o vatră pe care să așezi preparatele pe care vrei să le gătești, indiferent că este vorba despre pâine, legume, carne, pizza sau cine știe ce alt preparat. Prin urmare, imediat după achiziționarea unui țest, trebuie să faci planul pentru construirea vetrei!
Construirea vetrei este un procedeu cât se poate de simplu, însă trebuie să ții cont de mai multe detalii importante, astfel încât rezultatul final să fie unul satisfăcător. În acest sens, am decis să îți prezentăm, pas cu pas, procedura de construire a unei vetre pentru țest.
Dacă tocmai urmează să comanzi un țest de pe site-ul nostru, iar mai apoi să te bucuri de preparate tradiționale, gustoase și sănătoase, iată cum poți pregăti o vatră cu costuri minime, fără prea mult efort, cunoștințe sau îndemânare.
Înainte de toate, trebuie să îți spunem că vatra a fost construită pentru țestul de mărime medie. Pentru un țest mare, probabil că ar fi necesară mai multă șamotă!
Materialele și uneltele de care ai nevoie
Pentru început, trebuie să pregătești câteva unelte și materiale, în funcție și de tipul de vatră dorit. Eu am mizat cât mai mult pe conceptul rustic, așa că nu am făcut nimic sofisticat.
Pentru a construi vatra din imaginile următoare, am avut nevoie de următoarele materiale:
- 10 bucăți de cărămidă refractară groasă;
- 11 cărămizi din demolări;
- nisip;
- sticlă;
- scândură pentru cofrat;
- șuruburi/cuie pentru prinderea scândurilor.
Nu ai nevoie nici de prea multe unelte pentru a construi vatra. Eu am folosit următoarele:
- boloboc;
- ruletă;
- ciocan de cauciuc pentru fixarea cărămizilor;
- mașină de înșurubat pentru prinderea scândurilor folosite la cofrat;
- echer de tâmplărie pentru a realiza un pătrat aspectuos;
- roaba cu care am cărat nisipul.
Desigur, te poți lipsi de multe dintre uneltele de mai sus, dar îți pot face viața mai ușoară atunci când construiești vatra pentru țest.
Stabilirea locului în care vei construi vatra
Înainte de toate, gândește-te la un loc pentru construirea vetrei pentru țest. Ideal ar fi să optezi pentru un loc acoperit, astfel încât schimbarea vremii să nu îți dea planurile peste cap. Un foișor poate fi locul perfect pentru vatră, însă el poate fi construit și în aer liber, precum în imaginile următoare.
Personal, am optat pentru un loc unde obișnuim să ne petrecem timpul seara, suficient de drept pentru a nu fi necesar să depun prea mult efort în timpul construirii.
Construirea propriu-zisă a vetrei
După ce am făcut măsurătorile necesare, am săpat puțin deoarece nu voiam să mă înalț foarte mult cu vatra. De altfel, poate fi mult mai util să construiești cu cărămidă un cadru pentru amplasarea țestului la înălțime. Gătitul la țest va fi mult mai confortabil mai apoi!
Am folosit câteva scânduri de câte 15 cm, pentru a realiza un cofraj, astfel încât mai apoi vatra să fie cât mai dreaptă. Am așezat totul la boloboc, iar următorul pas a fost să umplu cofrajul cu nisip amestecat cu sticlă spartă. Aceasta are rolul de a reflecta căldura.
Eu am omis un lucru, iar tu trebuie să eviți asta: ar fi util să bătătorești nisipul, astfel încât șamota și cărămizile să nu se deplaseze prea ușor mai apoi. Prinderea lor cu lut sau cu un adeziv special pentru acest tip de cărămizi ar putea fi foarte practică, de asemenea. Cum nu știu dacă acela va fi spațiul definitiv pentru gătit la țest, nu am lipit șamota și cărămizile cu nimic.