Reteta paine pe vatra

Reţetă de pâine în ţest

1 kg făină albă de grâu (indicat ar fi de tara), 400 ml apă, o linguriţă de sare, 10 g. drojdie (dacii nu foloseau).

Se amestecă toată compoziţia şi se lasă la dospit. Se formează o lipie rotundă, care se unge cu ou ori cu roşii coapte sau suc de roşii.

Se înţeapă cu furculiţa şi se introduce sub ţestul încins. După 15 minute se roteşte (pentru a se coace bine peste tot), iar după alte 15 minute este gata. Se consumă mai ales cu brânză (la putină), sau cu pastramă de oaie făcută pe jar, vin roşu sau must …însă nu vă puteţi imagina ce gust are “goală”. Este considerată de mulți ca fiind cea mai gustoasă…

 

Paine framantata cu turta

Se racaie faina lipida de pe capistearea sau lighianul in care s-a framantat anterior. Aceasta racaitura se amesteca cu malai, in cantitati inegale, mai mult malai decat faina racaita. Se pune apa si se amesteca pana se obtine un amestec omogen, dar solid (nu se pune apa in exces). Amestecul obtinut se imparte in cantitati aproximativ egale si se turtesc sub forma de o lipie avand un diametru de aproximativ 6-8 cm (cat gura de la o cana obisnuita). Lipiile formate se pun la uscat pe un tocator de lemn sau o tava, apoi se intorc dupa 1-2-3 zile pentru a se usca uniform.

Pentru a framanta aluatul se pune o turta la inmuiat cu apa calda timp de aproximativ 30 de minute. Compozitia obtinuta se amesteca cu faina framantandu-se cantitatea de aluat dorita. Se lasa timp de aproximativ 30 de minute pentru a creste apoi aluatul se pune in lighian sau in capistere pentru framantare. Se adauga apa + faina pentru a se obtine cantitatea dorita de coca. Se lasa la crescut inca aproximativ 30 de minute. Cantitatea de coca se imparte in bucati egale pentru numarul de paini dorite. Se ia o parte din coca si se intinde pentru a forma o lipie. Aceasta se lasa la crescut timp de 30-45 de minute (dupa caz). Se spoieste pe deasupra cu rosii sau ou si se inteapa usor cu furculita pe deasupra. Se baga sub testul incins apoi dupa 15 minute se ridica testu, se rasuceste painea la (180º) pentru a se coace uniform, si se mai lasa aproximativ 15 minute pentru a se coace.
Observatie: Timpul de coacere poate sa varieze in functie de cat de incins este testul !!!